Javnost bruji o reformama u osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevo za školsku 2023/2024. godinu, koje se odnose na djecu od prvog do trećeg razreda, čiji je inicijator Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, a u kojima se “gubi” Bosanski jezik, a sa kojima direktori škola i učitelji nisu čestito upoznati.

Nevjericu je izazvalo je smještanje Bosanskog jezika u oblast “Izražavanje i stvaralaštvo”.

Materijal za reformu osnovne škole u KS su dobile 21. augusta, a nastava počinje 1. septembra.

Prema reformi “Prirodu i nauku oko nas” činit će Matematika, Moja okolina, Informatika.

Konceptualno poučavanje 

“Izražavanje i stvaralaštvo” činit će Bosanski jezik i književnost / Hrvatski jezik i književnost / Srpski jezik i književnost, Engleski jezik, Društvo / Kultura religija i Vjeronauka.

“Aktivnosti i stvaralaštvo” činit će Likovna kultura, Muzička kultura, Tjelesni i zdravstveni odgoj.

Ministrica odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović na svom Facebook profilu odgovarajući nezadovoljnim učiteljima kazala je kako “predmeti nisu ukinuti, niti su izgubili svoj integritet. Grupisani su u nastavna područja, a navedena izmjena se tiče konceptualnog poučavanja i planiranja nastave.”

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo, kaže da su predloženim reformama izazvali haos.

– Ogroman je to materijal koji sada treba da iščitavaju učitelji i ostali radnici, a pogotovo direktori. Jedna činjenica je nepobitna. Način u komunikaciji sa šest direktora koji su prisustvovali edukaciji u jednom od hotela i kojim se pohvalila ministrica Naida Hota-Muminović i ovi iz Instituta, jasno govori sve. Na pitanje kako će direktori napraviti raspored i šta će upisati i koji broj časova za prvi razred osnovne škole, oni su dali odgovor kako će to danas saopćiti učiteljima na edukaciji. Da će direktorima reći kako će oni kao odgovorne osobe napraviti raspored, šta će pisati – govori ogorčeno Sivro i dodaje:

– Ono što su mi potvrdili jeste da su se oni između sebe svađali i raspravljali javno jer su u Institutu imali različita mišljenja, oni su se zapetljali u toj priči. Oni su osmislili da predmete stave u tri područja, stavili su po pet časova u ta tri područja i sada se ne zna kako će se upisati u zvaničnom obrascu broj časova. Mi sada ne znamo koliko časova će se realizirati iz aktivnosti i stvaralaštva za likovnu, muzičku i tjelesnu kulturu. Oni kažu neka to učitelji procijene.

Osvrnuo se na bosanski jezik.

Ratovi su se vodili zbog jezika 

– Pitao sam da li će se Bosanski jezik zvati izražavanje i stvaralaštvo sa primjenenama koje su nam poslalil jer je nelogično da u prvom, drugom i trećem razredu iz grupacije Izražavanje i stvaralaštvo, samo se izdvoji Bosanski jezik u rubrici sedam, u zagradi piše Bosanski jezik i književnost, Hrvatski i Srpski jezik i književnost.

A Engleski jezik koji je u toj grupaciji i Vjeronauka, u posebnim su rubrikama. A najvažnija rubrika jedan, Bosanski jezik je bila prazna. To vrijeđa sve nas i postavlja se pitanje kako će se i šta raditi – kaže Sivro.

Naglašava kako su odvojili Engleski, a u stvaralaštvo su stavili Bosanski jezik.

– Ratovi su se vodili zbog jezika i nesuvislo je da bilo ko takvo što predloži, da neko to realizira. Naziv je bitan, on mora biti čist i odvojen. Jezik se mora akcentirati kao najvažniji predmet jer nije on samo običan nastavni predmet, već stvar identiteta, jezik je život. To nam je zapalo za oko – ukazuje Sivro.

Dodaje kako imaju ogroman problem i u ostalim područjima, poput Prirode i nauke oko nas.

– U tom području smanjen je čas jedan. Matematika se do sada izvodila četiri časa, Moja okolina dva i Informatika jedan. U toj grupaciji oni su sedam časova smanjili na šest. Postavlja se pitanje kako staviti raspored časova i koje časove će manje izvoditi. Može se dogoditi u praksi da jedna učiteljica može da smanjuje skroz časove Matematike i povećava časove Moje okoline po svom nahođenju, što nije nimalo dobro – govori Sivro i dodaje:

– Šta očekivati od ministrice koja se skriva iza Instituta. Davno sam rekao da se taj Institut pravi da bi se ministrica imala iza čega skrivati. Da kažu: Za sve što je loše kriv je Institut, ili nastavnici, ja nisam ništa kriva. U taj institut nisu zaposleni ljudi putem javnog konkursa na osnovu kriterija koji su jasni, nego bez konkursa. Ove sedmice zaposlen je još jedan radnik bez konkursa koji je bio direktor jedne škole. Tražimo zapošljavanje u Institut najboljeg kadra.

Situacija je vrlo kompleksna 

Upitali smo da li škole moraju provoditi ove reforme.

– Iz Sindikata smo uputili otvoreno pismo na tri stranice, ministrici, javnosti i našem članstvu gdje smo akcentirali određene stvari i kazali šta treba, a šta ne. I nastavit ćemo raditi na zaštiti integriteta. Mi nismo pisari već učitelji! Treba učitelji da slušaju tamo nešto što je neko namaštao.

Ne moramo provoditi ove reforme zato što nastavni programi nisu izmijenjeni, a izmijenili su planove i donijeli nove obrasce. Nastavnici nemaju obavezu, mnogi će reći: “Neću da popunjavam te obrasce, popunit ću stare”. Bit će anarhija. Ne sumnjam u dobre namjere bilo koga, ali ono što vidimo ukazuje da su potpuno dezorijentirani i da vrijeđaju inteligenciju. Situacija je vrlo kompleksna, teška, frustrirajuća i ta frustracija će se prenositi i na učenike – poručio je Sivro.

Na kraju je dodao.

– Evo vam primjera. U područnim školama rade prvi i treći razred. Kako će učiteljica istovremeno sa osam učenika koje ima, četiri u prvom i četiri u trećem, to su male škole, realizirati u prvom razredu Bosanski po ovome što oni hoće, po reformama, a sa četiri učenika iz trećeg razreda po starom sistemu istovremeno – pitao je Sivro.

Da su i učitelji ogorčeni pokazala su pitanja upućena ministrici Hota-Muminović na Facebooku.

– Javnost bruji o tome, a prosvjetni radnici još nisu upoznati detaljno o promjeni Plana i programa. Ovo je stamota! Pet dana pred početak školske godine nas upoznavate da ukidate nazive predmeta, kao što je Bosanski jezik. Bit ćemo država koja nema naziv svog maternjeg jezika, šta je sljedeće? Ukidanje države? Svi oni koji predlažu ovakve promjene trebaju ući u učionicu i raditi po vašem planu bar pola godine, pa onda da nešto predlažu. Lahko je iz kancelarije naređivati, kad vi znate da nećeto to raditi – napisala je ogorčena učiteljica.

Share.

Comments are closed.