Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović sastao se danas u Goraždu sa predstavnicima Kantonalnog odbora SDA Bosansko-podrinjskog kantona i Gradske organizacije SDA Goražde.

Kako je saopćeno iz SDA,  fokus razgovora bio je na problemu neprocesuiranja i nesankcionisanja odgovornih za opsadu Goražda i počinjene ratne zločine nad opkoljenim stanovništvom, te pravosudnih progona kojima su izloženi branitelji, a koji su kulminirali podizanjem posljednje optužnice protiv 13 pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je naglasio da činjenica da još niko nije odgovarao za zločine počinjene tokom 1.336 dana opsade Goražda, tokom koje je ubijeno više od 2.000 civila, od kojih je 156 djece, predstavlja izrugivanje pravdi. S druge strane, novu optužnicu protiv branitelja Goražda ocijenio je kao nastavak kampanje kojom se pokušava izmijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka je istaknuta neophodnost temeljite reforme pravosudnog sistema u skladu sa potrebama jačanja vladavine prava, a ne kozmetičke izmjene koje nisu usklađene sa evropskim pravnim standardima i koje omogućavaju održavanje postojećeg stanja i nastavak političke kontrole pravosuđa.

const aries = window.aries.v1;

aries.commands.push(() => { const zoneId = '8544'; const anchor = document.getElementById('_vidverto-135d153cc4d025ac1e4ab1d01c67c63a');

anchor.removeAttribute('id');

aries.mount(zoneId, anchor, { width: 720, height: 405, }); }); })();

Na sastanku je također razgovarano o političkoj, ekonomskoj i sigurnosnoj situaciji u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde i Federaciji BiH, te aktivnostima koje SDA poduzima i namjerava poduzeti s ciljem unapređenja ukupnog stanja, navodi se u saopćenju.

Share.

Comments are closed.