Disciplinska komisija Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) zabranila je u subotu predsjedniku Španskog nogometnog saveza (RFEF) Luisu Rubialesu (46) obnašanje dužnosti u nogometu na 90 dana jer je na Svjetskom prvenstvu poljubio u usta špansku nogometašicu Jennifer Hermoso (33).

Privremena suspenzija Disciplinska komisija, kojom predsjeda Kolumbijac Jorge Ivan Palacio, objavila je priopćenje u kojem navodi da je “privremeno suspendovala” Rubialesa u “svim nogometnim aktivnostima na nacionalnoj i međunarodnoj razini”.

“Ova suspenzija, koja počinje teći od danas, inicijalno će biti na snazi 90 dana”, navedeno je u saopštenju.

FIFA je u četvrtak bila otvorila disciplinski postupak protiv Rubialesa koji je na čelu RFEF-a od maja 2018. godine.

Španska ženska nogometna reprezentacija pobijedila je prije šest dana s 1:0 Englesku u finalu Svjetskog prvenstva igranom u australskom Sidneju. Prije nego su podigle pobjednički pehar, igračice su jedna po jedna primale zlatne medalje. Na podiju, među osobama koje su tom prilikom čestitale igračicama, nalazio se i Rubiales. Kada je naišla igračica Hermoso, zagrlio ju je i rukama privukao njenu glavu k sebi pa ju poljubio u usta, nakon čega se smijao

Rubiales je u petak iz sjedišta RFEF-a poručio kako je poljubac bio “spontan” uslijed slavljeničke euforije, a da je Hermoso prethodno pristala na njega. Igračica je kasnije tijekom dana izvijestila da ju je poljubio protivno njenoj volji te da neće igrati za reprezentaciju dok joj je on na čelu.

Sve 23 nogometašice Španije koje su osvojile naslov svjetskih prvakinja poručile su u pismu preko sindikata da se neće vratiti u reprezentaciju dok je Rubiales na čelu saveza. On je u petak poručio kako neće odstupiti s funkcije.

Share.

Comments are closed.