Katastrofa Partizana kod Nordsjællanda, poraz 5:0 u prvoj utakmici play-offa Konferencijske lige, i uvjerljiv poraz Čukaričkog kod Olympiakosa (3:1) u prvoj utakmici play-offa Evropske lige potvrdili su da se ono što je trebalo biti sezona renesanse srpskog klupskog nogometa pretvorilo u debakl.

Zahvaljujući sjajnom nacionalnom koeficijentu, koji je prije svega zasluga Crvene zvezde, Srbija je ove sezone imala čak pet klubova u evropskim kupovima. Zvezda, štoviše, ne mora igrati pretkola, nego je izravni sudionik grupne faze Lige prvaka. Sjajno je prošao i TSC iz Bačke Topole.

Kao viceprvak postavljen je u treće pretkolo LP, što znači da mu je zajamčena najmanje grupna faza Konferencijske lige. Isto kao i Čukaričkom, koji je dobio mjesto u play-offu Evropske lige. Partizan i Vojvodina također se ne mogu požaliti trećim odnosno drugim pretkolom Konferencijske lige. 

No čim su počela pretkola eurokupova, vidjelo se koliko je 13. mjesto, koje Srbija ima na UEFA tabeli koeficijenata, zavaravanje o kvaliteti tamošnje lige. Vojvodina je odmah ispala iz Europe s dva poraza od ciparskog APOEL-a i ukupnom razlikom 2:4. TSC je izgubio obje utakmice od portugalske Brage s ukupnih 1:7, čime je spušten u grupnu fazu Evropske lige.

Ta dva srbijanska kluba eliminisana su ranije, a sinoć su se dogodili spomenuti debakl Partizana, nakon kojeg sigurno ispada iz Evrope, te Čukaričkog, za koji se već nakon prve prepreke čini izvjesno da će se spustiti u grupnu fazu Konferencijske lige.

Naizgled nema razloga za dramu jer Srbiji su garatovana čak tri mjesta u grupnim fazama eurokupova. Međutim, Srbijancima je realnost crna, a toga su svjesni njihovi mediji. Na udarnim mjestima pišu “Košmarno ljeto srpskih klubova u Evropi. Sedam poraza u osam mečeva. Propada nacionalni koeficijent!”, što je naslov Monda. Isti izvor nastavlja:

“Neuspjesi srpskih timova u kvalifikacijama, na početku sezone koja je po više osnova istorijska. Imat ćemo tri kluba u grupnoj fazi, ali čemu se u njoj možemo nadati? U sezoni u kojoj imamo direktnog učesnika Lige prvaka Crvenu zvezdu, koja i dalje igra samo domaće prvenstvo i čeka žrijeb 31. avgusta, svi preostali srpski predstavnici doživjeli su glatke ili baš teške poraze ili bolne eliminacije i tako je značajno ugroženo 15. mjesto, koje Srbija mora sačuvati u borbi za nacionalni koeficijent.”

Telegraf pod naslovom “Poraz Partizana košta cijeli srpski nogomet: Strmoglav pad na UEFA rang listi poslije katastrofe crno-bijelih” piše: “Posljedice ovog neuspjeha mogu biti jako ozbiljne, jer je 15. mesto, koje je ključno za osiguravanje pet predstavnika u evropskim takmičenjima, sada ozbiljno narušeno. Ova situacija je posebno relevantna za sezonu 2025/26 s obzirom na to da je Srbija već osigurala pet predstavnika za sezonu 2024/25, čime je ranije osigurala čak 11. mjesto.”

Srbija je sada pala na 13. mjesto na listi UEFA-e, s 27.375 bodova. Norvežani, Ukrajinci, Izraelci, Danci i Česi trenutno su van opasne zone. Ali ima zabrinjavajućih signala s obzirom na to da se ukupni srpski rezultati dijele s pet klubova. TSC, Čukarički i Crvena zvezda će vjerovatno imati ozbiljnu konkurenciju u svojim grupama.

Srbiju čeka težak zadatak i potencijalno nemoguća misija da ostvari dobar učinak kao i prethodnih sezona (6.000, 5.500, 9.000, 5.375).

Srpski klubovi su ove sezone osvojili samo 1.000 bodova za nacionalni koeficijent (0.800 za sudjelovanje Crvene zvezde i 0.200 za pobjedu Partizana protiv Sabaha). Crvena zvezda, kao učesnik Lige prvaka, ima minimum 4.000 bodova. Međutim, ovaj broj je prilagođen na 0.800 s obzirom na to da je ukupan nacionalni koeficijent Srbije podijeljen s pet predstavnika.

Share.

Comments are closed.