Interes turista za posjetu glavnog grada Bosne i Hercegovine ove godine bio je veći nego ikada. Zahvaljujući velikom broju sjajnih festivala i manifestacija, Sarajevo je ovog ljeta postalo jedna od najpoželjnijih regionalnih destinacija za zabavu.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, na čelu sa ministrom Kenanom Magodom, prepoznalo je značaj kulturnih i muzičkih manifestacija, te njihov nezaobilazan značaj u razvoju turizma, s obzirom na to da su privlačili veliki broj stranih i domaćih gostiju. I baš zbog toga, resorno ministarstvo je podržalo raznovrsne programe, festivale i projekte u kojima su posjetioci Sarajeva imali priliku uživati tokom juna i jula, saopćeno je iz ovog Ministarstva.

Veliki broj turista prodefilovao je našim gradom. U prilog tome govore i zvanični podaci iz juna i jula ove godine, kada je Kanton Sarajevo posjetila 141.234 turista, i koji su ostvarili ukupno 326.740 noćenja.

Posjetioci su s uživanjem ispratili Festival “Garden of Dreams”, “Kulturu na ulice”, “Baščaršijske noći”, Omladinski Film Festival Sarajevo, muzički festival “Live Stage”, Street Food Market.

Kruna svih dešavanja ovoga ljeta, desila se u avgustu, za vrijeme trajanja najvećeg kulturnog događaja u zemlji – 29. Sarajevo Film Festivala. Naš grad postao je regionalni centar filma i zabave. Uspjeh ovogodišnjeg izdanja najveće filmske smotre u regiji, potvrđuje i više od 220 prikazanih filmova, od čega je čak 49 regionalnih premijera.

Kao međunarodni kulturni događaj sa širokim ekonomskim i društvenim značajem za Sarajevo i BiH, SFF je i ove godine privukao rekordan broj posjetilaca. Sudeći prema zvaničnim podacima Turističke zajednice KS, Sarajevo je ove godine, tokom festivalskih dana, posjetilo 33,7 posto više turista u odnosu na isti period protekle godine. Broj noćenja povećan je za 34,5 posto, a ostvareno je čak 76.810 noćenja.

Pored filmskih projekcija koje čine okosnicu SFF-a, za osam dana, koliko kompletan program traje, Sarajlije, turisti i posjetioci iz svih dijelova svijeta uživali su u mnogobrojnim muzičkim i kulturnim događajima.

Samo neki od najvećih događaja kojima su posjetioci svjedočili tokom trajanja festivala od 11. do 18.08. uključivali su:

– “Sarajevo Sevdah Soiree” – svojevrsni festival sevdalinke održan u orijentalnom ambijentu Žute tabije, koji je okupio neke od najpopularnijih izvođača kao što su Mustafa Šantić Orkestra, Divanhana i Mostar Sevdah Reunion.

– Festival Garden of Dreams – jedinstvena manifestacija uz koju je Vilsonovo šetaliste pretvoreno u plesni podij, u okviru kojeg je posjetioce zabavljao jedan od najpoznatijih svjetskih DJ-eva – Hot Since 82.

– U sjećanju svih posjetilaca ostao je i energičan nastup DJ Davida Moralesa, koji se ovaj put sarajevskoj publici predstavio u okviru Summer Lounge zabave na platou Centra Skenderija.

– Osam dana najbolje zabave u regionu upotpunio je i Music Zone, gdje su sretnici mogli uživati uz nastupe vrhunskih muzičara kao sto su Damir Urban, Davor Gobac iz Psihomodopopa, ili Nermin Puškar.

– U blizini Music Zonea, u amfiteatru Doma mladih održan je i “Festival u festivalu – After midnight parties”, dok se u ulici Radićeva i ovaj put zabavljalo uz organizaciju Matinee Street Party-a.

– Spektakularni program tokom festivalskih dana krunisan je nastupom dva kijevska DJ-a, publici poznata pod nazivom ARTBAT. Ovu muzičku magiju, kojoj je prisustvovalo više hiljada Sarajlija i posjetioca, organizovao je Garden of Dreams, i to zahvaljući podršci Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Turističke zajednice KS, koji su i omogućili besplatan ulaz za sve posjetioce.

Share.

Comments are closed.