Nizozemski proizvođač piva Heineken završio je svoj izlazak iz Rusije prodajom tamošnjih operacija ruskoj Arnest grupi za simboličan jedan euro, objavila je kompanija danas.

Drugi po veličini svjetski proizvođač piva saopćio je da je za taj sporazum dobio sve potrebne dozvole i da će vjerovatno ostati iznimno visoki gubici od 300 miliona eura.

Heineken je objavio svoju namjeru izlaska iz Rusije nakon ruske invazije na Ukrajinu u martu 2022. godine, a sada priznaje da je cijeli proces trajao duže od očekivanoga.

Heineken je u Rusiji imao sedam pivovara i 1800 zaposlenika, koji su dobili jamstvo zaposlenja za sljedeće tri godine. Nizozemska pivovara prošle je godine uklonila iz Rusije svoj brend Heineken, a proizvodnja Amstela trebala bi biti ukinuta u roku od šest mjeseci.

Heineken je objavio da je ugovor, bez mogućnosti otkupa poslovanja, uključivao trogodišnju licencu za neke manje regionalne brendove, kojima Heineken neće pružiti potporu niti ostvariti nikakav prihod.

Grupa Arnest posjeduje veliku kompaniju za pakiranje limenki i najveći je ruski proizvođač aerosola, kao i prodaje kozmetike i kućanskih potrepština. Heineken je saopćio da će ta transakcija tek zanemarivo utjecati na cjelogodišnje procjene. (Hina)

Share.

Comments are closed.