Fra Mate Vincetić, župni vikar na Plehanu, koji je na krajnje netolerantan i neprimjeren način govorio o migrantima muslimanima koji dolaze u Evropu i na taj način šokirao javnost, uputio je, putem saopćenja za javnost, izvinjenje.

– Iskreno se ispričavam svima koji su moje riječi iz isječka navedene propovijedi doživjeli kao povredu vjerskih i drugih ljudskih osjećanja. To nije nikako i nipošto bila nakana ove moje propovijedi, pa tako niti u javnosti prikazanog isječka.

Tumačeći, naime, Kristove “teške riječi” upućene jednoj ženi poganki u evanđelju pročitanom toga dana, i sam sam nažalost uzeo “teške riječi” kao i nespretan i nesretan primjer u pokušaju suvremene kontekstualizacije razumijevanja Kristova doba i vremena.

anchor.removeAttribute('id');

aries.mount(zoneId, anchor, { width: 720, height: 405, }); }); })();

Duboko žalim zbog toga ako su ove moje “teške riječi” i nespretan primjer izazvale povredu vjerskih i ljudskih osjećaja kod pripadnika drugih vjera, vjeroispovijesti ili nevjernika.

Tkogod je poslušao moju cijelu propovijed znat će da sam tu govorio o univerzalnosti kršćanske poruke upućene od Isusa za ljude svih vremena i prostora, kao i to da je vjera u Boga za nas vjernike i sljedbenike Isusa Krista “conditio sine qua non” kako za sretan ovozemaljski, tako i za blaženi nebeski život – saopćio je Vincetić.

Podsjetimo, govor fra Mate Vincetića održan povodom proslave mladih 20. augusta u župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini, a gdje se okupilo 100-ak vjernika iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

– Ne možemo mi prihvatati migrante u svoju kuću, dati im sve, a oni bezočno, drsko, bezobrazno dođu i kažu: Ja sam musliman, moraš mi dati hranu koju ja hoću da jedem. Vidi, molim te! Došao si iz zemlje gladan, žedan i bos. Tvoj Bog te ostavio gladnog, žednog, golog i bosog. Sad ti meni naturaš svog Boga koji je tebe ostavio gladnog, žednog, golog i bosog da ja moram tebi i njemu ispunjavati volju.

On je rekao on je čovjek i kao čovjek ima pravo da jede. Dobro, nije problem, dat ću mu jesti, ali on još bezobrazan – ne smiješ mi svinjetinu, moraš mi teletinu. Vidite bezobrazluka!- dio je govora Vincetića koji je uznemirio javnost.

Share.

Comments are closed.