Ugledni italijanski sportski magazin Gazzetta dello Sport i novinar Lorenzo Topello u ponedjeljak su posvetili prostor aktuelnom prvaku Bosne i Hercegovine, mostarskom Zrinjskom, pod naslovom “Zrinjski Mostar, ustaška ekipa za osvajanje Evrope”.

Na samom početku svog “izlaganja”, novinar Mostar predstavlja kroz ratne slike, odnosno rušenje Starog mosta.

– Od Mostara do Kopavogura pređe se više od 4.500 kilometara i nekoliko sati vožnje avionom. Krajolici različitih planeta: s jedne strane razglednica nade i restart iz grada koji je ušao u historiju zbog bombardiranja svog najljepšeg mosta. S druge strane pogled na Grenland. U Mostaru se 1993. godine rušio Stari most, jedan od najslikovitijih mostova u cijeloj Jugoslaviji: snimak bratoubilačkog rata. Danas, trideset godina kasnije, Bosna je ponovo na karti – navodi novinar, prenosi Bljesak.info.

U svom tekstu osvrnuli su se na put Plemića do grupne faze nekog evropskog takmičenja ponovo ističući kako je Zrinjski klub koji na svom grbu “ponosno ističe crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam”.

– U četvrtak sredinom augusta, himna Evropske lige zvonila je kroz zvučnike na stadionu u Kopavoguru, domu Breidablika na Islandu. Nasuprot njima je Zrinjski, ekipa koja na svom grbu ponosno ističe crveno-bijele kockice tipične za hrvatski nacionalizam. I to nikada nije tajila, s obzirom na to da je 1945. sudjelovala na prvenstvu ustaša (kolaboracionista Osovine) kao hrvatska krajnja desnica – navodi se u tekstu autora Topella.

Novinar se nadalje u najavi utakmice protiv austrijskog LASK-a vraća u ’90. godine ponovno nazivajući i klub i navijače ustaškim.

– Zrinjski, izbrisan iz jugoslavenske lige gotovo 50 godina od strane socijalističkog režima zbog nikad prikrivene ustaške nostalgije od strane kluba i njegovih navijača vraća se u život – piše Topello, osvrnuvši se na derbi protiv gradskog rivala Veleža iz 2011., nazivajući ga jednim od najopasnijih na svijetu uz ponovno spominjanje rušenja Starog mosta.

U svom tekstu italijanski novinar tvrdi da se “hrvatski identitet Zrinjskog vidi i u sastavu ekipe” navodeći da je “pola tima hrvatske nacionalnosti, drugu polovinu čine Bošnjaci, a samo je jedan Srbin i to ‘zrinjskiziran’ “. Misli se na Slobodana Jakovljevića, koji je već sedam sezona u Mostaru.

Klub iz Mostara se nije oglasio povodom ovog teksta, ali je u odbranu Zrinjskog stao Večernji list.

– Istina je ipak nešto sasvim drugo. Zrinjski je klub s bogatom historijom, u kojem od samog nastanka podjednako igraju svi – Hrvati, Bošnjaci i Srbi. Igrali su igrači i za njega su navijali navijači svih nacionalnosti od samih početaka, od kada se igra liga u poslijeratnoj BiH, kad su u mnogim klubovima sastavi koji su izlazili na terene većinom bili jednonacionalni, u skladu s teritorijom i narodom iz kojeg su nastajali. Bilo je gotovo svugdje nezamislivo da u nekom klubu zaigraju igrači drugih nacionalnosti, osim u Zrinjskom. Ponajbolji igrači Zrinjskog bili su i Bošnjaci i Srbi. Sjetimo se samo velikog Zorana Rajovića, Dušana Kerkeza, Sulejmana Smajića, Zajka Zebe…, pa sve do današnjih Nemanje Bilbije, Slobodana Jakovljevića, Adnana Berbića…

Share.

Comments are closed.