Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Španija, Francuska, Australija, Italija, Kanada, Slovenija. Sve su to reprezentacije koje FIBA vidi kao potencijalne prvake svijeta, sudeći prema novoj “Power rankings” listi.

Prvi favoriti, po mišljenju FIBA, su i dalje Amerikanci, a nije tajna da je Njemačka jedna od najzanimljivijih ekipa na Svjetskom prvenstvu. Vodili su 16 razlike protiv SAD u pripremnoj utakmici i to je uvjerilo FIBA-ine stručnjake da na najnovijioj listi unaprijede Nijemce za čak tri mjesta i zato su oni sada drugi favoriti.

Francuzi su treći favoriti, slijede Španjolci koji su napredovali dva mjesta, baš kao i Kanađani, Australija je izgubila tri pozicije u odnosu na prethodnu listu FIBA-e, dok su sedmi Italijani. Slovenci izgleda više nisu takva sila, to vidi i FIBA pa poslije niza poraza velikim razlikama od Španije i SAD Slovenci padaju za četiri mjesta i osmi su favoriti.

Srbija je i dalje deveti favorit na FIBA-inoj “Power rankings“ listi. Prethodne pripremne utakmice nisu promijenile stav FIBA o tome da je Srbija deveti favorit. Na službenoj stranici Svjetskog prvenstva piše da je Srbija izgubila samo jedan dvoboj ovog ljeta i to od Italije jednim poenom razlike.

Litvanci su 13. i lošije su plasirani od Dominikanaca, Brazilaca i Finaca, na 14. mjestu su Latvijci, pa slijede Grci i Meksikanci. Crna Gora je na 17. poziciji, Gruzijci su na 18. mjestu, a domaćini Filipinci su možda malo i počašćeni od FIBA-e pa su 19. na listi favorita.

Svjetsko prvenstvo počinje sutra, utakmicom Italija – Angola (10 sati).

Share.

Comments are closed.