Poslovna aktivnost u eurozoni smanjena je i u avgustu, odražavajući ponovni pad u industriji i prvi pad u uslužnom sektoru od kraja prošle godine, pokazalo je u srijedu preliminarno istraživanje S&P Globala.

Preliminarni ukupni indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone smanjio se u avgustu za 1,6 bodova u odnosu na juli, spustivši se na 47 bodova, najniži nivo od novembra 2020. godine, izvijestila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvještaj za S&P Global.

PMI ispod nivoa od 50 bodova signalizira pad aktivnosti, dok više vrijednosti naznačuju njihov rast. Izuzmu li se mjeseci tokom pandemije, kako navode, indeks je na najnižem nivou od aprila 2013. godine.

Aktivnost pada treći mjesec zaredom, predvođena petim uzastopnim mjesečnim padom u proizvodnom sektoru, koji je ipak bio nešto blaži u avgustu. U uslužnom sektoru aktivnost je pak pala prvi put od decembra prošle godine, ali znatno blaže u usporedbi sa sektorom proizvodnje roba, navodi se u izvještaju.

Share.

Comments are closed.