Novi učesnici BRIKS-a će biti Argentina, Iran, Saudijska Arabija, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, saopštio je brazilski portal “Uol” pozivajući se na nacrt završnog dokumenta samita.

BRIKS je organizacija država u razvoju koja predstavlja neku vrstu protivteže zapadnoj dominaciji.

– BRIKS će objaviti o proširenju organizacije za još pet država. Na konačnom spisku se nalaze: Saudijska Arabija, Argentina, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat – navodi se saopštenju.

Prema informacijama portala, kako bi se poštovao geografski balans na listu se može uključiti još jedna afrička zemlja.

Ranije je ministrica inostranih poslova Južnoafričke Republike Naledi Pandor izjavila da se BRIKS dogovorio o proširenju, prihvatajući dokument u kojem su izloženi njegovi principi.

Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Samitom predsjedava Južnoafrička Republika.

Ranije je objavljeno da je više od 20 zemalja podnijelo formalne prijave za pridruživanje asocijaciji, među njima su: Argentina, Iran, Alžir, Tunis, Turska, Saudijska Arabija i Egipat.

BRIKS neće mijenjati ime

BRIKS neće morati da mijenja naziv poslije proširenja i zemlje koje ga čine nikada nisu razmatrale to pitanje, izjavio je specijalni izaslanik za Aziju i BRIKS u Ministarstvu spoljnih poslova Južnoafričke republike Anil Suklal.

– Mislim da neće morati da mijenja naziv jer se BRIKS formirao kao globalni brend. Ovo ime je prihvaćeno u cijelom svijetu i ni u jednoj fazi naših razgovora na nivou specijalnih izaslanika, ministara inostranih poslova ili lidera se nije pojavilo pitanje promjene imena – rekao je diplomata.

Suklal je naveo da brend BRIKS znači mnogo više nego pet zemalja koje se u njemu nalaze, jer organizacija uključuje sve što je povezano sa porodicom BRIKS.

Ministrica spoljnih poslova Južnoafričke Republike Naledi Pandor saopštila je da su zemlje BRIKS postigle saglasnost po pitanju proširenja organizacije.

(B92)

Share.

Comments are closed.