Žao mi je što je ovaj bosanski fratar izrekao, i to javno, ove strašne riječi. To su bezbožne riječi. To nipošto nije nauk Evanđelja, nauk Isusa Krista, kaže fra Ivan Nujić komentirajući dio propovijedi fra Mate Vincetića koji kruži društvenim mrežama.

– Ovo su Isusove riječi: “Blaženi milosrdni, oni će zadobiti milosrđe!” (Mt 5, 7) i na drugom mjestu: “Ti, naprotiv, kada daješ milostinju – neka ti ne zna ljevica što čini desnica, da tvoja milostinja bude u skrovitosti.” (Mt 6, 3-4)  Na koncu svijeta bit ćemo suđeni prema tome koliko smo drugima iskazivali milosrđe: “…Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me…” (Mt 34, 35) I napokon: “Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan.” (Lk 6, 36)

Ove fra Matine riječi nipošto ne izražavaju stav franjevačke zajednice u Bosni, a ni bilo gdje drugdje u svijetu. Franjevci su ljudi otvorena duha i otvorena srca za svakoga čovjeka u potrebi –  bez ikakve razlike i bez ikakvih uvjeta.

Zato, zbog ovih uvredljivih i ponižavajućih riječi, kao čovjek i franjevac, izvinjavam se najprije svim migrantima, zatim svim vjernicima, posebno braći i sestrama muslimanima i kršćanima koji strpljivo podnose ovakve podvale, te svim drugim čestitim ljudima i ostatku čovječanstva – naveo je u svojoj reakciji fra Ivan.

Share.

Comments are closed.