Obilježavanje 31. godišnjice strijeljanja logoraša na Korićanskim stijenama

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini danas će obilježiti 31. godišnjicu strijeljanja 224 logoraša na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

Zločin nad logorašima su počinili pripadnici Interventnog voda policije Republike Srpske iz Prijedora, uz izgovor da logoraše vode na razmjenu.

Po dolasku na lokaciju Korićana, zločinci odvode grupe logoraša nad ponor, a zlodjelo otpočinju naredbom logorašima da se poredaju i kleknu nad ponor Korićanskih stijena.

Pucnjevima u leđa logoraša, i uz povike pripadnika policije da oni ovdje mijenjaju “mrtve za mrtve i žive za žive”, po drugi put ih ubijaju padom u ponor Korićana, a treći put ubijaju preživjele, bacanjem bombi za njima u ambis.

Zločin nad ponorom Korićanskih stijena, kao i brojni drugi tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, počinjen je radi ostvarenje projekta etnički čistih područja, samo za pojedine narode, narode koji u svojoj filozofiji smatraju da vrijede više od ostalih, saopćeno je iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Međutim, i pored trostruke egzekucije, zločin na Korićanskim stijenama je preživjelo 12 logoraša i istina o masakru se proširila, a neki od glavnih zločinaca su osuđeni pred Haškim tribunalom i Sudom Bosne i Hercegovine, što je još jedan dokaz da istina ipak izlazi na svjetlo dana, iako često sa zakašnjenjem.

Fena

Share.

Comments are closed.