Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić oglasila se na društvenim mrežama povodom skandala sa promocijom filma u okviru Sarajevo film festivala a kojim se kao heroji pokazuju četnici Draže Mihailovića.

Gradonačelnica je kazala da je Mihailović presuđeni ratni zločinac u Drugom svjetskom ratu kao i Ratko Mladić i Radovan Karadžić tokom agresije na BiH 1992-1995.

“Pokušaji rehabilitacije Draže Mihajlovića i četničkog pokreta u Sarajevu su nedopustivi!

Očito da danas, dok je revizionizam u punom zamahu u i oko naše zemlje, pokleknu mu čak i mnogi među nama.

Ispred Grada Sarajeva tražim konkretnu odgovornost, ukoliko žele nastavak saradnje sa ovom gradskom administracijom. Konkretna odgovornost podrazumijeva ostavku osobe zadužene za ovaj dio programa i selekciju filmova u ovom programu.

Grad podržava festival kao veliku kulturnu manifestaciju, ali ovakvi udari nanose nemjerljivu štetu festivalu i Gradu Sarajevu.

Zato je važno da organizatori festivala preuzmu odgovornost za ovakve pokušaje revizionizma i narušavanja dostojanstva Grada koji jeste uvijek bio otvoren za druge, ali dobronamjerne, i naći ćemo načina da se suprotstavimo nedobronamjernima”, istakla je Karić.

Podsjećamo, Karić se nije pojavila na otvaranju 29. SFF-a jer je tog dana u Gradačcu ubijena Nizama Hećimović i još dvije osobe. Na njen poziv u ponedjeljak su održani i mirni protesti protiv nasilja nad ženama na kojima je izneseno 16 zahtjeva.

Patria

Share.

Comments are closed.